A Hollósy család Baracska egyik földesúri családja volt a XIX. században. Birtokközpontjuk a mai Annamajor területén volt, ahol nemesi kúriájuk is állt, viszont ezt már rég elbontották és kép sem maradt fenn róla. Birtokuk igen nagy kiterjedésű volt, magában foglalta egész Annamajort és Baracska egy részét is. 

Baracskán is építettek egy uradalmi épületet, amit kastélynak is hívtak a helyiek, viszont ez nem szolgált kúriaként, csupán a baracskai birtokrész központjaként. Ezt Hollósy Károly főszolgabíró építette a XIX. sz. közepe táján az annamajori birtokközponttal együtt. 

A baracskai épület korabeli képeslapon is látható.

 

 

Megközelítése a Kossuth utcából a katolikus templom előtt jobbra tartó Petőfi utcán át, és az arról letérő első utcán balra kanyarodva lehetséges. Az épület egy hosszan elnyúló, egyik végében lakott, máshol romos, sárgára festett, kontyolt tetejű ház, melynek mai homlokzata A+1+1+boltozatos kapu+2+1+boltozatos kapu+1 osztású (a számok az ablakokat, az "A" betű az ajtót jelöli).

A családot később Hollósy Somogyi famíliaként emlegetik, kriptájuk a baracskai református templom bejáratához közel található.

 

 

 

 

 

 

Érdekesség a Hollósy családról: http://www.perkata.eu/index.php?page=perkata-ket-lany-emlekere 

Szerző: SoNa  2011.01.04. 13:11 1 komment

Címkék: épület baracska hollósy uradalmi

A bejegyzés trackback címe:

https://pusztuloertekeink.blog.hu/api/trackback/id/tr482559783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ágnes Ragóné Nagy 2016.03.13. 23:03:36

Gratulálok a kutatáshoz, és csak remélni merem, hogy talán baracskai az illető. Jó lenne többet tudni és tanítani a helytörténetről. Így talán a baracskai gyerekek is tudnának valamit a helyi történelem, sajnos elpusztuló emlékeiről. KÖSZÖNÖM!!!
süti beállítások módosítása