Elsőként lakhelyem, Fejér megye és azon belül Baracska két általam fontosnak tartott építményét mutatnám be.

Ezek a falu északi határában a domboldalban álló 210 év körüli klasszicista borospince és a tőle délre eső, a település másik végében található egykori Magasházy-kúria.

Baracska község a Váli-völgyben Fejér megyében, Székesfehérvár és Budapest között félúton fekszik a 7-es főút mentén. A Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vasútvonal a község északi határában húzódik. Baracskának felújított vasúti megállóhelye is van az 1861-ben átadott vasútvonalon. 

A klasszicista borospincét legegyszerűbben a 7-es főútból nyíló Temesvári utcán át lehet megközelíteni. Az utca végén át kell haladni a vasút alatti alagúton, amelynek belső falán jobb oldalt (ha a pince felé megyünk) volt egy dátum, 1859, ami az alagút építésének befejeztének dátumát jelölte. A vasút és az alagút felújításakor sajnos az évszám második felét bevakolták, így ma csak 18 látszik belőle. Érdemes megkeresni.

 

 

Az alagúton túljutva a betonozott út balra kanyarodik, de mi térjünk le róla és haladjunk egyenesen a földúton a völgyben. Kb. 200 m múlva már látszania kell baloldalt a domboldalban az építménynek.

 

Ez az építmény a 19. sz. elején épült klasszicista stílusban borospincének. Mérete igen nagy,belső tere három részből áll: az előcsarnokból, amelynek két szélén

egy-egy vályúszerű, körülbelül 1 m magas, fallal elkerített résztalálható; és az előcsarnokból a bejárattal szemközti oldalon balról és jobbról nyíló két nagy bortároló teremből (az utóbbiaknál a bal oldali terem kétszer olyan hosszú, mint a mellette levő). A két termet a nagyobbik terem közepén egy átjáró köti össze. Mind a három belső tér dongaboltozatos fedésű. 

 Régebben a domboldalt, amibe a Pince is épült, szőlőskertek tarkították a domb tetején diófákkal lezárva. Már a szőlősnek hűlt helye, a diófák még megvannak az építmény

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vasút felé eső részén, a Pince teljesen kifosztva áll, ablakok, ajtók ellopva. Folyamatosan romlik az állapota, hullik a vakolat és a homlokzat téglái, vizesedik a fal és súlyos repedések taglalják az építményt. Az utóbbi időben valaki használni kezdhette, mert új ajtókat tettek a termek bejáratára és ezeket le is lakatolták. Viszont az előcsarnok még megtekinthető annak, aki ellátogat ide. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Szerző: SoNa  2011.01.01. 14:48 1 komment

Címkék: pince leírás bemutatás baracska klasszicista

A bejegyzés trackback címe:

https://pusztuloertekeink.blog.hu/api/trackback/id/tr82552207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba Papp 2016.03.09. 19:00:19

NAGYON GRATULÁLOK A pusztuloertekeink.blog.hu BLOGGERÉNEK ÁLDÁSOS MUNKÁJÁÉRT
süti beállítások módosítása